
Bylo nebylo, kde se vzala, tu se vzala na televizních obrazovkách reklama na minerální vodu s úžasnými vlastnostmi díky nově používané látce sukralóze. A co je předností této vody? Snižování nadváhy! Přesně to, co svět potřebuje, jelikož podle statistik obezita na nás útočí ze všech stran.
Jde o látku, která se na etiketách skrývá pod označením E955. Dále vystupuje v zahraničí pod obchodním názvem Splenda. Jde, ale opravdu o nově používanou látku? Ne tak docela, jelikož je ve velkém množství nápojů bez cukru, nízkokalorických jogurtech či zmrzlinách a cereáliích, ve sladkostech a mléčných výrobcích, ve žvýkačkách, omáčkách, konzervovaném ovoci atp.
Sukralóza existuje na světě již od roku 1976, kdy byla chemicky přeměněna sacharóza. Její tři hydroxidové skupiny byly nahrazeny atomy chloru. V Evropské unii byla povolena před čtyřmi lety.
Názory na toto nově vytvořené sladidlo se dosti liší, zde jsou alespoň některé z nich.¨
Pro:
· Chuťově se ze všech sladidel nejvíce blíží cukru, nemá pachuť. Při posuzování sladké chuti nápojů nebyla polovina ochutnávajících schopna odlišit nápoj slazený cukrem od nápoje slazeného sukralózou.
· Je vhodná pro všechny typy nízkoenergetických diet, protože nemá žádné kalorie.
· Je vhodná pro spotřebitele postižené diabetem obou typů, neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi.
· Sukralóza nemetabolizuje, rychle se z těla vylučuje a neakumuluje se v něm.
· Nezpůsobuje kazivost zubů.
· Je dlouhodobě stabilní ve všech druzích výrobků, je dokonce stabilnější než samotný cukr.
· Je ideální do všech druhů nápojů, nezpůsobuje kvašení nápojů, proto není třeba použít konzervační látky.
Pokud si zákazník přečte všechny tyto výhody, musí být opravdu nadšen. Vždyť to vypadá jako sladidlo nového tisíciletí. Otázkou zůstává, zda jsou všechny tyto informace pravdivé nebo úplné. Testy týkající se této látky prováděla jedna nejmenovaná firma v USA, o které je známo, že i po schválení jiných výrobků se později objevily některé silně nežádoucí účinky obsažených látek.
Ale:
· Není pravda, že sukralóza neobsahuje žádné kalorie. Její kalorická hodnota je totiž v postatě stejná jako u klasického cukru. Sukralózy ovšem použijeme mnohosetnásobně menší množství.
· Podle Norského výzkumného ústavu pro ovzduší bylo toto sladidlo zjištěno v norských fjordech. Sukralóza se používá více než 30 let v 80 zemích. Lidské tělo není schopno sukralózu metabolizovat a je vylučována močí z 85 % v nezměněné formě. Stabilita sukralózy v životním prostředí vzbuzuje obavy pro nedostatek znalostí, jak sukralóza působí na aquakultury a ostatní živé organismy v životním prostředí. Zůstane v životním prostředí nezměněna nebo zreaguje? A jak? Je sukralóza nebo její případné produkty pro životní prostředí bezpečná?
· Dnes jsme ujišťováni o naprosté bezpečnosti sukralózy. Skutečností je, že organické sloučeniny obsahující chlór jsou více či méně karcinogenní. Sukralózy se z těla v nezměněné podobě vyloučí 85%. Zbývajících 15% (podle některých výzkumů dokonce 40%) je navzdory oficiálním informacím výrobců absorbováno v lidském organismu. Sukralóza byla nalezena v játrech, ledvinách a trávicím traktu.
· Podle oficiálních informací je sukralóza vyráběna v čistotě 98%. Ukazuje se, že ve zbývajících 2% mohou být obsaženy potenciálně nebezpečné látky jako těžké kovy (např. olovo), arsen, chlorované disacharidy a monosacharidy, methanol a další.
· Dosud nebyl předložen jasný důkaz o tom, že náhražky cukru přispívají ke snížení hmotnosti. Naopak bylo prokázáno, že tyto látky zvyšují chuť k jídlu. Což i poslední dobou rozpoutává vášnivé debaty, zda není lepší se výrobkům s označením „light“ vyhýbat.
Začátek mého článku vypadá jako pohádka. Pohádka o úžasné látce, která prosluní náš život. Otázkou zůstává, zda je tato látka opravdu pohádkou. Máme o sukralóze skutečně dost informací? Je dosud provedený výzkum postačující k tomu, aby sukralóza byla označena jako bezpečná? Nedozvíme se po dalších letech slazení kouzelným sladidlem, že to s tou bezpečností není zase tak jisté? Vždyť nové výzkumy neustále přináší informace o „nových“ škodlivých látkách, které dosud byly považovány za bezpečné. Konec konců aspartam a sacharin byly také považovány za bezpečné, ale dnes už to tak úplně neplatí.
6 comments:
mnjn..chemie.
osobně si myslim, že skoro všechno, co jde do těla přes složitější chemický procesy, pro nás nebude to pravý ořechový. Na obezitu se radši budu dřít cvičením, než abych do sebe cpala nějaký chemický ....produkty, co by mi snad mohly pomoct.
(a to je pak ještě otázka, jestli mi to tělo nezamořej úplně.- na to se totiž zpravidla přichází pozdě..)..proto bych se vůbec nedivila tomu, že se za 5(10) let po "dnešní mánii" se sukralózou vyskytne informace, jak je to nebezpečný..(konec konců změn toho, co pro nás je a neni zdravý je hodně- špenát, mléčné výrobky..)Pak aby člověk věřil momentálním věděckkým výsledkům..
no...nemůžeme říct, že všechno chemického je špatné...nebýt chemie, budeme dnes chodit nazí, spát v jeskyních a nepřežili bychom hromadu nemocí...ale nic se nesmí přehánět ;o)
My taky za mlada kousali zobáky žlutejm PVC koupacím kachničkám a žijem. Ono to většinou není tak naléhavé a dané látky škodí jen ve větším množství nebo při dlouhodobější expozici. Samozřejmě jsou i výjimky:o)
Moc zajímavé počtení. Pokaždé, když sem sledovala tuhle reklamu, říkala jsem si co to ta sukralóza vůbec je a sama byla líná si o tom něco najít... takže díky za článek ;-)
S tou závadností - myslím, že nám nezbývá než věřit výrobcům, pokud to chceme pít. A koneckonců - na něco umřít musíme :P.
V konečném důsledku je příjem kalorií opravdu nižší, klidně i o 95,7 %, zdroj - http://www.drzdravicko.cz/clanky/diachrom-se-sukralozou-pl-tbl
Post a Comment