
V sobotu jsem byla zase přítomna v rodinné sešlosti na tradiční zabíjačce.
Hooodně brzo ráno byla prase střeleno do hlavy, tyto chvíle nemám ráda a tak jsem se raději distancovala. Pak ale přišlo na řadu čištění prasete od chlupů a omytí. Dále se vyvrhlo a z jeho vnitřností se začali vyrábět pochoutky. Mozek se nakrájel na míchaná vajíčka a ostatní se nejříve použili na vývar a dále jako náplň do jitrnic a jelit.
Po čištění nastalo dlouhé krájení sádla na škvarky, které se letos povedly opravdu skvěle. Mezitím, když se vařilo jsem obskakovala ostatní s tradiční domácí pálenkou, která nesmí chybět na žádné takovéto akci.
Dále se maso naporcovalo a mezitím děda vymyl střeva, ze kterých se udělaly výborné jitrnice a jelita. Následovala příprava tlačenek. To už se nám to chýlilo ke konci a tak se zbytky dávaly do zavařovacích sklenic a musely jsme zavařovat a zavařovat, u toho jsme otáčeli tlačenky, popíjeli domácí slivovici a klábosili, co kde je nového...
Není nad pravou idylku...
Fotka je pouze ilustrační, ale vězte, že od skutečnosti se vůbec nelišila a již výše zmíněné akce či výrobky si sami dokážete barvitě představit, protože aktéři fotek nesouhlasili se zveřejněním, tutíž zůstanou pro Vaše oči nadále skryti.
3 comments:
Omlouvám se v příspěvku za češtinu, ale uz nemám sílu to po mém tvrdém výkonu přepisovat.děkuji
Jojo zabíjačka! Mňam Mňam! :) Nejlepší rodinná sešlost, na kterou se vždycky strašně těšim. Celá naše velká famílie se sejde a pořádně se nadlábne a popije.:))
Trochu se mi při tomhle článku zvedl žaludek... Pardon, ale mně se takovéto zabíjení zvířat fakt hnusí.
Post a Comment